Join us!

kawtar-cherkaoui-125346

Vi växer, kom och väx med oss!

Vi söker nu ytterligare resurser till vårt digitala team i form av en campaign manager.

Ta en kik här och hör av dig om du eller någon du känner är nyfiken!

HowCom plockar Head of Broadcast från IUM

Martin

Vi är väldigt glada för att få presentera Martin Andreasson som ny Head of Broadcast & Online Video.

Martins expertis inom rörlig bild kommer att förstärka Howcoms erbjudande och bidra till att ge våra kunder ytterligare spetskompetens inom ett viktigt medieområde.

-Stefan Zetterberg, VD HowCom.

Varmt välkommen Marta!

Kundresan ”uppdaterad”

Finding_The_Way_Mpa

För många av oss är vikten av förståelse för kundresan tydlig.

McKinsey gjorde för ett gäng år sedan ett ordentligt jobb med att kartlägga och formulera dess olika stadier på ett sätt som fick många att i grunden, just som det här beskrivs i den senaste ”uppdateringen”, omvärdera de trattar och tidslinjer Kotler med flera skapade och som vi under lång tid har förhållit oss till.

I samband med att konkurrensen ökar för dagens företag och att samhället, och inte minst konsumtionen av media, blir mer och mer fragmenterad så känns det som ett smart drag att uppdatera sig kring hur vi ska förhålla oss till konsumenter och de olika möjligheterna som kan tydliggöras i en kartläggning av konsumentlivscyklerna. Just det kan vi ta del av i en av McKinsey’s senaste publikationer.

Samma resa och samma hållplatser, men landskapet har förändrats.

Unna dig – The new battleground for marketing-led growth

Programmatic – till vilket pris?

Programmatic ad spend

Tidigare i mars kunde vi läsa i Resumé om David Sandström, f.d. VD på DDB, där han spådde i kristallkulan kring hur adTech bolagen utgör en potentiell bubbla i dagens medielandskap.

Vi tycker precis som David att det är för lite diskussion om detta i Sverige, när det internationellt har pågått en debatt under många år.

Redan under 2010 såg man effekterna av ad Tech bolagens frammarsch och den redan då lavinartade tillväxten i branschen. Något som på internationellt plan gav tydliga avtryck.

Enligt studierna, publicerade av eMarket, står nu programmatiska köp för mer än två tredjedelar av de digitala köpen i USA. Samtidigt publicerar ComScore studier som talar om fördelarna av premium placeringar genom traditionella bokningar jämfört med programmatic.

The Guardian är ett av mediehusen som har lyft frågan, där de argumenterar för en problematiskt bild för publicisterna där adTech bolagen, som bara blir fler och fler, får större del av kakan, samtidigt som värdet som tillförs inte alltid påvisas.
Differensen mellan investeringen och faktiska intäkten på annonsutrymmet går inte jämnt ut med det adderade värdet. De som blir lidande i detta fall är både annonsören och mediehusen. Då den ena parten får för lite värde medan den andra upplevs underleverera i förhållande till värde.

Skulden, den skulle kunna tänkas landa på byråerna. Byråerna som allt mer målar in sig själva i ett hörn genom rekommendationer med kortsiktig egen vinning.

För några år sedan, i takt med att den svenska marknaden började mogna, blev programmatic och automatiserade köp snabbt ett vedertaget begrepp ”det nya svarta”. Potentialen i förbättrade köp och på riktigt målgruppsstyrd kommunikation var tydlig, det är den fortfarande. Möjligheten att vara så specifik och sätta upp tydliga kriterier för vem som ska exponeras för annonsen är oslagbar i jämförelse med andra köpsätt.

Men programmatic är idag inte helt problemfritt, och frågan kvarstår: Vart tar alla pengar vägen? Och vilken effekt har våra investeringar egentligen?

Vi tycker att det finns tre huvudutmaningar kopplat till programmatic: Volym, pris och effektivitet.

Volym:

När man väl börjar smalna av varumärkets kommunikationsmålgrupper är det inte sällan som den kvarvarande basen är mycket liten. För att öka basen används kvantifierad data och på så sätt ska vi nå våra presumtiva kunder genom programmatiska köp.

Ju snävare vi styr, desto dyrare blir det, och ju mer ökar konkurrensen. Samtidigt som man tappar allt som heter kontextuell relevans för din annonsering, eftersom fokus endast är på att få frekvens i din kampanjmålgrupp.

Problemet är att många annonsörer har svårt att bygga upp tillräckligt med data för att nå en kritisk massa, där kraften i systemets optimering, automatisering och potential kommer till sin faktiska och fulla rätt. Är dina kundlivscykler längre blir detta ännu mera påtagligt.

Sanningen är att det för oss i lilla Sverige många gånger kan vara svårt att vara så specifik utan att kompromissa med något annat, oftast priset.

Pris:

Det är inte speciellt tydligt vart pengarna dras och vem som får betala notan. Men mot slutet av kvällen kommer någon att stå där och vara tvungen att slänga fram kortet.
Problemet är att allt för få pratar om det. Många mediebyråer och techbolag sitter med händerna fulla i kundernas mediebudgetar.

Effektivitet:

Så är det verkligen en förbättring i effektivitet?

För varje investerad krona så är effekten i antalet potentiella kundkontakter lägre.

Det finns mycket forskning som pekar på att man snarare bör gå åt det andra hållet. Att sträva efter att öka marknadspenetrationen istället för att försöka optimera de redan frälsta.

Så frågan kvarstår: Är det värt det? Kan man rättfärdiga en, ibland nästan dubbelt så hög kostnad, för att nå ut med kommunikationen?
Om vi skulle ta ett gemensamt ansvar så kanske vi inte i samma utsträckning skulle rekommendera dessa lösningar.

Kanske har vi skyndat lite för fort och kanske skulle må bra av att som industri säkerställa att tekniken och våra kunders intressen inte blir motstridiga.

Det tycker i alla fall vi.

HowCom välkomnar Skandia

Skandia & HowCom

… vi kunde konstatera att det fanns ett starkt alternativ i Howcom vars affärsmodell och kompetensbredd passade väldigt väl i vad vi sökte efter i en byråpartner.

-Stina Liljekvist, Marknadschef Skandia

Vi är väldigt stolta för förtroendet och ser fram emot det nya spännande samarbetet med Skandia!

Head of Broadcast

OK, då var det dags! För dig med specialistkompetens inom TV-strategi, planering och förhandling, kan det här vara jobbet. Kanske har du redan tagit steget till ledare för ett specialistområde eller så brinner du för att ta just detta nästa steg! Men i en ny kontext, med roliga och intressanta utmaningar i en ny typ av mediebyrå. För vi är en mediebyrå – och en del därtill.

Det är viktigt att du inte stakar dig för mycket när du läser nedan punkter, utan snarare tickar av dem och känner ”ah, så klart!”, för detta kommer att utgöra en stor del av din tid (och gör det troligen redan). Lite längre ner har vi å andra sidan den delen av rollen som absolut är mer öppen för tolkning och dina egna tankar och inspel. Here it goes, det här kommer du att ägna dig en hel del åt:

  • Strategi, förhandling, planering av TV och rörligt online
  • Övergripande ansvar för förhandling av årsavtal
  • Viss koordinering på nordisk nivå inom specialistområdet
  • Benchmark och prisberäkningar
  • Uppföljning och rapportering mot uppsatta mål
  • Löpande bevakning av mediemarknaden inom TV och rörliga medier
  • Ansvarig för system och verktyg kopplat till TV och radio

Helt enkelt superviktiga saker för att våra kunder ska få kanonleveranser och att vi alla på HowCom känner att vi verkligen gör allt vi kan och ska.

Du finner det säkert extra intressant hos oss om du inte bara är intresserad av medier, utan även kommunikation och affärsutveckling. Du är tveklöst engagerad, självgående och ansvarstagande. För oss är det en självklarhet att alla medarbetare är aktiva, flexibla och gillar att hitta lösningar på olika utmaningar. Världen står inte precis still, så nya perspektiv och tankar välkomnas.

Var med och bygg

Nu till den andra delen. Den som har att göra med att vi är en mindre byrå (17 personer i dagsläget) som formas, förändras och växer. Det betyder att vi är beroende av drivna människor, i det här fallet en Head of Broadcast, som gärna skapar egna projekt kopplat till sitt specialistområde. Du får alltså mer än gärna vara nyfiken på hur du kan förändra rollen över tid. Detsamma gäller nya system och tekniska lösningar för att hela tiden kunna utveckla hur vi skapar och levererar de bästa medielösningarna för våra kunder. Utmana oss gärna! Vi vet ju inte vad du vet.

Om HowCom

Sist men inte minst så är ju HowCom en mediebyrå, ja, men inte bara det. Vi erbjuder tjänster inom affärsutveckling, digitaliseringsprocesser och mer övergripande varumärkesfrågor. På HowCom har vi skapat en spännande plattform för att möta framtida utmaningar. Vi sitter i nyrenoverade lokaler i centrala Stockholm tillsammans med andra kreativa kompetenser inom kommunikation och marknadsföring.

Här hittar du lite mer om HowCom och känner du att detta är intressant så är det Åsa Schmidt du ska kontakta. Hennes uppgifter hittar du här.

Top 7 – Ett drömprojekt

ATG_TOP 7_ATG_liggande

 

Den 29 oktober 2016 lanserade ATG sitt nya storspel Top7. Spelet är ytterligare ett steg i ATGs vision att bli nordens största spelbolag 2020. Top 7 är resultatet av kundanalyser där det visade sig finnas potential för ett snabbt, enkelt travspel som erbjuder miljonvinster och vände sig både till tur och skicklighetsspelare.

Sedan 2013 har vi stöttat ATG med strategier, affärsutveckling samt undersökningar. I detta projekt är vi stolta över att ha bidragit och hjälpt till med simuleringar av utdelningar, framtagande av vinstplaner, fokusgrupper, kvantitativa tester samt business case

3 nomineringar till Children’s Climate Conference i Spinn!

Kampanjen Children’s Climate Conference för Telge Energi som Masscreation genomfört tillsammans med HowCom har nominerats i tre kategorier i Spinn 2016.  

För 13:e året arrangeras tävlingen Spinn av branschföreningen PRECIS, och de nominerade i varje kategori är nu utsedda. Children’s Climate Conference är nominerad i hela tre kategorier – Årets bästa kampanj, Årets konsumentkampanj och Årets integrerade kampanj.

Den 24 november går Spinngalan av stapeln på Berns i Stockholm, där guld- och silvervinnare koras. Med bidrag av bättre kvalitet än någonsin kommer det att bli en tuff uppgift för juryn att välja ut de bästa.

CCC2015_OnStage

HowCom/Masscreation nominerade i Sveriges Snyggaste Kontor!

Omröstningen i tävlingen om Sveriges Snyggaste Kontor är igång.

Våra fantastiska lokaler som delas med Masscreation är nominerade och vi väntar med spänning på resultatet!

Tävlingen arrangeras av Lokalnytt och vinnaren koras i samband med Fastighetsmarknadsdagen den 16de november i Stockholm.

In och rösta!

http://ssk.lokalnytt.se/info/20210

HowMass015

Zlatan – Sveriges vanligaste namn efter EM?

EMVi hjälpte vår kund Svenska Fotbollförbundet att ta pulsen på svenskarna mellan 15-75 år inför EM. Hur hade förberedelserna inför turneringen gått och exakt vad var man beredd att offra för att få fira ett svenskt EM-guld i Rålis den 11 juli, som under framgångssagan 1994?

Att ett EM-guld skulle smälla högt råder det ingen tvekan om. Men vad säger ni om följande hängivenhet?

550 000 svenskar skulle vara beredda att ge upp en semestervecka för ett EM-guld. Vi gissar att vår finansminister håller tummarna extra hårt för Sverige, för grovt räknat skulle det innebära ett tillskott för Sveriges BNP på lite drygt 5 miljarder kronor…  och så säger man att fotboll är ett onödigt nöje. I genomsnitt kommer svensken ägna en halv arbetsvecka (19, 5h) till att titta på fotboll närmaste månaden. Industrisemester? Glöm det, hela 13% uppger att de planerat sommarledigheten för att passa med EM.

Man kan ju också fråga sig hur lojala de allsvenska supportrarna är. Hela 700 000 svenskar uppger att de skulle kunna tänka sig att byta favoritlag i Allsvenskan mot ett EM-guld. Vi har haft vilda diskussioner här på jobbet om vilka dessa supportrar är men vi gissar att detta främst rör sig om folk från västkusten….

Ett EM-guld skulle också kunna få katastrofala konsekvenser för e-handeln under juli och augusti. 750 000 skulle vara utan mobilen i en månad för ett EM-guld.

Mest långvarig effekt skulle ett EM-guld nog få för de 500 000 svenskar (av båda könen) som lovar att ta Zlatan som andranamn i händelse av att landslaget skulle gå hela vägen. Det skulle peta ner Karl från tronen som Sveriges vanligaste namn duktigt.

Med andra ord så är svenska folket beredda till att göra stora uppoffringar för ett EM-guld. Vad vi hört från vår kund så är landslaget beredda att offra mer därtill för ett guld. Så låt oss se fram emot 500 000 nya Zlatan!

SVFF